lördag 27 februari 2010

Sankta Gabriella!

Efter att jag i Tilde de Paulas Nyhetsmorgonprogram påstått att ärkeängeln Gabriel faktisk är kvinnlig, kom många mejl. Nästan alla var positiva, förvånade och nyfikna på att veta mer.
Så jag tillägnar denna blogg Ärkeängeln Gabriella och de himmelska körerna.
Vad är en ängel egentligen? En ängel är som vi människor och djur, en del av den kosmiska skapelsen, där somligt kan ses och somligt uppfattas med andra sinnen. Dessa andevarelser har ett uppdrag, nämligen att vara kommunikatörer mellan Gud och jorden. De är andevarelser, energivarelser och deras funktion är att vara änglar, budbärare.
Det är framför allt Atens förste biskop Dionysios Areopagita´s verk, "Om den himmelska hierarkin" som ligger till grund för teologiska spekulationer och konstnärliga visioner. Dionysios delar in dessa andevarelser i tre olika avdelningar, också kallade körer. Varje avdelning omfattar tre olika typer av änglar med olika funktioer. De som verkar högst upp i den kosmiska organisationen kallas Serafer. De har sex vingar och "vaktar Guds tron". Från dessa har den främsta av ordnar i Sverige hämtat sitt namn "Serafimerorden" officiellt kallad Kungliga Majestäts Orden.
Sankta Gabriella tillhör den "klan" som kallas Ärkeänglar och i samma kör finns Skyddsänglar och de så kallade Specialisterna, själva fotfolket i den himmelska hierarkin.
Ärkeänglarna,( som till antal varierar från religion till religion) är gemensamma för både kristendom, judendom och islam. Bara det är ju fantastiskt!
Att gå in på alla änglarnas genus tar för mycket utrymme här, (blir så småningom en bok). Det finns inga källor som definierar dem utifrån kön, snarare är de flesta androgyna. Men vissa har framför allt i konsten och i litteraturen tydligt beskrivits med manliga eller kvinnliga attribut. Ärkeängeln Mikael till exempel, har alltid framstått som en himmelsk alfahanne. Och tittar man på de målningar, som älskats genom århundraderna, av det "femeninas försvarare och beskyddare", är det utan tvekan en kvinnlig Ärkelängel. Sankta Gabriella.
I den tidiga kristendomen fanns ända fram till 300-talets början, en gudsuppfattning vars namn var Abba-Amma. Det vill säga Pappa-Mamma. Det fanns även kvinnliga evangelister, profeter och medier. Bildkretsarna och förklaringarna om det gudomliga, var från början både feminina och maskulina och hämtade från både kvinnors och mäns vardag. Till exempel säger Jesus om Gud i Tomasevangeliet: "Gud är som en höna som brer ut sina vingar över sina kycklingar".
När religionen blev statskyrka genom Konstantin, blev samma biskopar som förföljts nu makthavare och man fastställde en gudsbild, nämligen att Gud är treenig: Fader, Son och Helig Ande. Alla andra gudsbilder föbjöds och brott mot detta bestraffades med döden.Samtidigt rensades allt kvinnligt bildspråk om Gud bort ur evangelierna. Så Sankta Gabriella blev Gabriel, men i konsten, framför allt i måleriet bevarade man hennes sanna genus.
Påven Pius VIII (d. 1903) fick en uppenbarelse av Ärkeängeln Sankta Gabriella. Han skrev om henne: "En kvinna klädd med solen". Det är Sankta Gabriella som besöker Maria och Elisabet för att styrka dem i sina graviditeter. Så klart!
Om änglar är kvinnliga eller manliga är självklart inte den viktigaste gåtan. Utan när jag har mött dem, har de framfört även i dessa tider samma budskap som i alla tidsåldrar, nämligen: " Var inte rädd! Du är inte ensam!".

2 kommentarer:

  1. Kärlek är aldrig till ett kön. Den är till en människa, som "råkar" vara man eller kvinna.

    När Änglar kommer, så tror jag att de visar sig i ett genus som hjälper just mig...

    Kram

    SvaraRadera